Beden Dilini Kullanarak Karşı Tarafa Nasıl Özgüvenli iyi bir İmaj Çizilir?

Biz komik bir siteyiz, oturup saatlerce bunları yazmadık tabi ki !

Sizler için faydalı olabileceğini düşünerek derledik. Hep gül gül olmaz, arada bir şeyler öğrenmek de lazım…

Karşı tarafa kendine güvenen bir imaj çizmek için kullanabileceğiniz beden dili taktiklerini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

1) En önemlisi tabi ki : Göz teması

Dünyanın en iyi dinleyicisi ve hoş sohbet insanı olsanız bile doğru dürüst göz teması kuramıyor ve gözleriniz sürekli karşınızdaki insanın gözleri yerine yere, havaya, sağa ve sola kayıyorsa karşı taraf sizi kendine güvensiz birisi olarak değerlendirir. başkası üzerinde güçlü bir ilk izlenim bırakmak istiyorsanız gülümseyerek gözlerinin içine bakın. bunu çok uzun süre yapmanıza gerek yok yok zaten fazlası da rahatsız eder. Ancak konuşmanın bütünü içinde en çok baktığınız yer karşınızdaki insanın gözleri olsun. Bunu sıcak bir gülümseme eşliğinde, samimi şekilde yaparsanız çok kısa süre içinde karşınızdaki insanı etki altına alarak onda güven duyguları uyandırırsınız.

Eğer kendinizi buna alıştıramamışsanız ve başka insanların gözlerine bakmak sizde rahatsızlık duyguları uyandırıyorsa, alışana kadar karşınızdaki insanın gözlerinin arasına yoğunlaşın. bu karşınızdaki insanda gözlerinin içine bakıyormuşsunuz duygusu uyandıracaktır. ancak en güzeli kısa zamanda göz teması kurmaya kendinizi alıştırmanızdır.

İnsanları etkileyen erkek ve kadınlar hakkında ilk anlatılan şey hepsinin “etkileyici gözleri” olduğudur. Ancak bu insanların güçleri gözlerinin özel yapısından falan değil sadece karşılarındaki insanlarla doğru göz teması kurmaya kendilerini alıştırmalarından geçer. Bol bol aynada alıştırma yapın, daha sonra izlediğiniz video veya dizilerdeki insanların gözlerine yoğunlaşmayı deneyin. Sokakta karşılaştığınız insanlarla çok kısa göz temasları kurun (abartmayın). Göz teması kurmaya kendinizi alıştırdıkça etkinliğiniz giderek daha da artacaktır. Hele birde numaralı gözlük takıyorsanız çerçeveler sayesinde etkiniz daha da artar. Kaçınmanız gereken tek şey insanlarla konuşurken güneş gözlüğü takmaktır. İnsanlar gözlerini göremedikleri insanlardan rahatsız olurlar.

2) Baş sallama hareketi

Birisini dinlerken aralarda başınızı hafifçe sallayarak onu dinlediğinizi karşı tarafa hissettirin.bunu yaparken “evet” veya “anlıyorum” gibi kelimeler kullanmanız karşı tarafı rahatlatacak ve sizinle iletişim kurabildiklerini onlara hissettirecektir. İnsanlar kendilerini gerçekten dinleyerek samimi ilgi gösteren insanlara hasrettir ve bunu onlara göstermeniz sizi olduğunuzdan çok daha etkileyici olarak yansıtacaktır. Karşınızdaki insan konuşurken hiç bir tepki vermeden dinlemek, hele bir de üstüne üstlük hiç bir göz teması kurmamak yapabileceğiniz en büyük hatadır.

3) Ellerinize sahip olun

Konuşurken veya birisini dinlerken elbiselerinizi çekiştirmek, takılarınızla oynamak veya cep telefonunuzu elinizde çevirip durmak gibi tüm hareketlerden vazgeçin. insanlar sinirlendiklerinde elleri rahat durmaz ve stres enerjilerini boşaltabilmek için sürekli bir yerlerini kurcalarlar. Bu tip hareketler sizi aşırı şekilde kendine güvensiz bir şekilde gösterir. Konuşurken ellerinizi mesajınızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz ama bunun dışında ellerinizi sabit bir yerde tutmaya özen gösterin. Güvenli insanlarla güvensiz insanlar arasındaki temel fark bedenlerini kullanma hızlarıdır. Güvenli insanlar ne yapıyor olurlarsa olsunlar yavaş ve kendine güvenli hareket ederler. Kendine güvensiz insanlarsa sürekli hızlı ve kontrolsüz vücut hareketleri yapar.

4) Ellerinizi özellikle yüzünüzden çekin

Eller demişken en önemli nokta yüzünüzle oynamaktan kesinlikle tamamen vazgeçmenizdir. Ellerin yüze götürüldüğü her tür durum karşı tarafa sizin hakkınızda farklı bir güvensizlik mesajı verir. Ellerinizi ağzınıza götürmek veye erkekseniz ağzınızla beraber bıyık veya sakalınızı sıvazlamak “yalan söylüyor” imajı verebilir. Elinizi kulağınıza götürürseniz “Söylediklerinden emin değil” algısı üretirsiniz. Kafanızı ve ensenizi ovup durmanız ya korku ya da sıkıntı göstergesidir. Kısacası elinizi mümkün olduğunca yüz ve baş bölgenizden uzak tutun.

5) Bedeninizin genel duruşu en temel güven veya güvensizlik göstergesidir. Bunu kesinlikle unutmayın…

Omuzlarınızı düşürüp belinizi öne eğerek vereceğiniz her tür duruş sizi tam anlamıyla kendine güvensiz gösterecektir. dik durmaya kendinizi alıştırın ama bunu robot gibi abartmayın. Ne öne eğilin ne de sopa gibi kasılın ikisinin arasında yumuşak bir duruş sergileyin. Birisini otururken dinliyorsanız hafifçe öne eğilerek onun söylediklerine ilgi gösterdiğinizi gösterebilirsiniz ancak çok eğilirseniz hem zayıf gözükür hem de onun kişisel alanını ihlal ederek rahatsız edersiniz. Bu tip şeylerin ayarını anlamak için size tavsiyem kendine güvenli erkek veya kadın rolleri oynayan sinema veya dizi karakterlerinin bedenlerini nasıl kullandıklarını iyice incelemeniz olacaktır. İyi aktör ve aktrisler beden dilleriyle öz güven yansıtmanın uzmanıdırlar ve onları dikkatlice izlerseniz size çok şey öğretirler.

6) Bıkkın bir duruş saygısızlığın bir sinyalidir.

Sıkıldığınızı ve olduğunuz yerde hiç olmak istemediğinizi gösterir. Patronunuza hiçbir zaman “neden seni dinlemek zorunda olduğumu anlamıyorum”demezsiniz ama eğer bu şekilde kambur ve gevşek davranırsanız (siz davranmak zorunda değilsiniz) beden dili bunu sizin için yüksek sesle ve açık şekilde anlatır.

Bedenimiz kapladığı boşluk alanıyla birlikte insanları denk tutmaya programlıdır. Omuzlarınız arkada dik durmak gücün göstergesidir. Bu doldurduğunuz alanı gösterir. Kambur durmak, diğer taraftan şeklinizi bozmanızın sonucudur- daha az alan kaplar ve daha az güç gösterir.

İyi bir duruş göstermek saygı istemektir ve konuşmanın iki sonundaki bağlılığı destekler.

 7) Abartılı el kol hareketleri gerçeği uzattığınızı belirtebilir.

Liderlik ve güven belirtmek için vücut dili kullanılabilir. Bunun için küçük, kontrollü hareketleri hedefleyin ve özellikle açık el kol hareketlerini ( mesela kollarınızı açmak gibi veya avuç içinizi göstermek gibi )saklayacak hiçbir şeyiniz olmadığını göstermek için bu vücut dili hareketlerini kullanın.

8) Biriyle konuşurken saate bakmak.

Beden dili ile saygısızlık nasıl yapılır diye sorsanız işte bu saygısızlığın, sabırsızlığın ve şişmiş egonun açık sinyalleridir. O insanla konuşmaktan daha iyi işleriniz olduğunu ve onları bırakmayı merakla beklediğinizi gösteren bir mesaj gönderir. Ama bunu yapmayın. Vücut dilinizi daha yararlı işler için kullanın. Ya da ben çok abartıyorum.

 

9)Kendinizi diğerlerinden başka tarafa çevirmek .

Sandalyede dönmek bir vücut dili olmayabilir belki ama konuşmaya doğru yönelmemek sizin konuşan insanla alakanızın olmadığını, ilgisiz olduğunuzu, rahatsızlık duyduğunuzu ve hatta ona güvenmediğinizi bile gösterebilir. Karşınızdaki manyaksa beden dili ile subliminal mesaj bile gönderebilirsiniz.

Beden dili ile onu dinlediğinizi göstermek için konuşan insana doğru yönelmeye çalışın ve başınızı onları dinlerken hafifçe eğin. Bu beden dili hareketi konuşan insana tam odağınızı ve dikkatinizi verdiğinizi gösterir.

10 – Çapraz kollar.

Çapraz bacaklar bir dereceye kadar o insanın ne söylediğiyle ilgilenmediğinizi gösteren beden dili harektidir. Eğer zevkli bir konuşmada gülümsüyor olsanız dahi diğer insan onu dışarıda bıraktığınız hissine kapılabilir.

Eğer kollarınızı bağlamak size rahat geliyorsa; eğer insanların sizi açık fikirli ve ne söyledikleriyle ilgili olduğunuzu düşünmelerini istiyorsanız bu hisse direnin.

11- Sözleriniz ve yüz ifadeleriniz arasındaki dengesizlik.

Bu dengesizlik insanların bir şeylerin doğru olmadığını hissetmesine yol açar ve onları kandırmaya çalıştığınızdan şüphelenmeye başlayabilirler. Neden ve nasıl olduğunu bilmeseler bile.

Örneğin bir uzlaşma sırasında bir teklifi geri çevirirken verilen sinirli bir gülümseme sizin istediğinizi almanıza yardım etmeyecektir. Sadece diğer insanın sizinle çalışmanın kolay olmadığı fikrine kapılmasını sağlayacaktır çünkü sizin bir şeyin peşinde olduğunuzu düşüneceklerdir. Beden dili ile istemeden yanlış mesajlar vermeyin.

12 – Abartılı kafa sallamaları onay için endişeyi ortaya koyar.

İnsanlar sizin kafa sallamalarınızı aslında kabullenmediğiniz veya anlamadığınız bir durumu tersi gibi göstermek için yaptığınız bir girişim olarak algılayabilirler.

13 – Saçlarınızla oynamak veya onu düzeltmek.

Bu vücut dili sizi endişeli, fazla enerji dolu, içine kapanık ve dikkati dağınık gösterir. İnsanlar sizin fiziksel görüntünüzle fazla ilgilendiğinizi ve kariyerinizle fazla ilgilenmediğinizi düşünürler.

14 – Göz temasından kaçınmak.

Bu vücut dili hareketi sakladığınız bir şey varmış gibi gözükür ve şüphe yaratır. Göz temas eksikliği ayrıca bir iş ortamında istemeyeceğiniz özgüven ve ilgi eksikliğidir.

Konuşurken aşağı bakmak güven eksikliğini veya içe dönüklüğü temsil edebilir. Sizin sözcüklerinizin etkisini kaybetmesine yol açabilir. Göz seviyenizi eğer karışık ve önemli noktalara değiniyorsanız sürdürmek çok önemlidir. Devamlı göz teması diğer yandan güven, liderlik, güç ve zekilik belirtir. Direk, sürekli göz teması olmadan iletişim kurmak mümkün olduğu gibi tam bir ihmal de profesyonel ilişkilerinizde negatif etkilere neden olacaktır.

15 – Göz teması agresif olarak veya dominant olmaya bir girişim olarak algılanabilir.

Ortalama olarak Türkler göz temasını yedi ve on saniye arası tutarlar, daha uzunu konuşmaktan ziyade dinlediğimizde geçerlidir. Teması kestiğimiz yol da bir mesaj gönderir. Aşağıya bakmak teslimiyeti gösterirken yanlara bakmak güveni temsil eder. Bu vücut dili gerçekten çok önemli. Çünkü anlık hareketlerle mesaj iletebiliyorsunuz.

16 – Gözlerinizi devirmek.

Saygı eksikliğinin başarısız bir kanıtıdır. Ama yine de bir alışkanlık olsa da kontrol edilebilir ve edilmeye değer.

17 – Sert bakmak.

Polat Alemdar gibi bakmak iş dünyasında iyi bir beden dili hareketi olmayacaktır. Genel olarak mutsuz bir ifade takınmak etrafınızda olanlardan memnun olmadığınızı gösterir. Aslında onların sizin ruh halinizle hiç alakası olmasa bile… Çatık sinirli kaşlar, insanları yargılanıyorlarmış gibi hissettikleri için kaçırır.

Bununla birlikte gülümsemek açık, güvenilir, güvenli ve arkadaş canlısı olduğunuzu gösterir. Dünya Sağlık Örgütü çalışmaları insan beyninin gülen insana samimi bir şekilde cevap verdiğini ve bunun devam eden pozitif bir etki yarattığını ortaya koymuştur.

18-Zayıf tokalaşmalar.

Güven veya otorite eksikliği sinyali verir, çok sıkı bir tokalaşma da dominantlığa agresif bir girişim gibi gözükebilir, bu da en az onun kadar kötü… Tokalaşmanızı her durum ve insana göre ayarlayın ama her zaman sıkı olduğundan emin olun.

19 – Perçinlenmiş yumruklar.

Bu beden dili de kapatılmış kol ve bacaklar gibi diğer insanların noktalarına açık olmadığınız sinyalini verebilir. Bu ayrıca sizin tartışmacı ve savunmacı gözükmenize sebep olabilir ki bu da insanları sizinle iletişim kurarken gergin olmaya itecektir.

20 – Çok yakınlaşmak.

Eğer birisine çok yakınlaşırsanız (bir adımdan daha yakın) bu sizin o insanın kişisel yerini karşı saygınız olmadığı anlamına gelir. Bu insanları sizin yanınızdayken rahatsız eder. Diksiyon kursunda bahsedilmişti. Bir insana 25 cm’den daha fazla yanaşırsanız güvenli bölgesine girmiş olursunuz ve karşınızdaki insan rahatsız olur. Eğer size karşı ilgisi veya sevgisi varsa durum değişir tabi ki ! İnsan ancak sevdiği kişilerin 25 cm’den daha yakınına gelmesine izin verirmiş. Bunu sakın unutmayın…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*